2014-07-21 14:35:52• hírek • Szatmár.ro

Tisztázták magukat a kutyamenhely működtetői

Várják az ipari park szomszédságában található menhelyre azokat, akik kutyát fogadnának örökbe.

Pénteken az ipari park közelében található, a Free Life Állatvédő Egyesület által működtetett kutyamenhelyre látogattak ki meglepetésszerűen városi tanácsosok és a sajtó képviselői. Meglehetősen ellenséges fogadtatásban részesültek, majd ezt követően többek között olyan információk jelentek meg a sajtóban, miszerint a kutyákat éheztetik a telepen. Ezekre az információkra reagálva tartott sajtótájákoztatót a menhelyen Carmen Fratila, a Free Life Állatvédő Egyesület vezetője és több tag is. A sajtósok megszemlélhették a kenneleket is.

Az egyesület tagjai félreértések sorozatával és némi rosszindulattal magyarázzák a kialakult helyzetet és a sajtóban megjelent információkat. Arra, hogy miért nem volt étel az ebek előtt a pénteki látogatáskor, azt mondták: mert azok csak egyszer kapnak enni naponta, ahogy egy családdal élő kutya számára is ideális. A pénteken kizárt sajtósok most a saját szemükkel láthatták, hogy az állatok nem éheznek vagy szomjaznak, és hogy közel 400 darab van a telepen, szemben a néhány sajtóorgánum által emlegetett százzal.

Azt, hogy a tanácsosokat nem fogadták "barátsággal", azzal indokolták, hogy mivel a menhelyet az egyesület hozta létre - a polgármesteri hivatal csak a sterilizálásokért fizet az állatorvosoknak - emiatt ők döntenek arról, hogy kit engednek be és mit mutatnak meg.

"Mindenkinek meg kell értenie, hogy a kóborkutya-probléma nem egy ember, vagy egy csoport problémája, hanem az egész társadalomé. Ezt a gondot próbáljuk enyhíteni azzal, hogy sterilizáljuk a kutyákat, illetve annyit fogadunk be, amennyit csak tudunk. Aztán igyekszünk örökbeadni őket" - magyarázta Carmen Fratila.

Az állatvédők szerint a keverék ebek sterilizálását célzó országos stratégiára lenne szükség, melynek keretében ingyen csippelnék is az ebeket. Az év végéig ugyanis a keverék kutyákat sterilizálni és mikrocsippel kell ellátni egy kormányrendelet szerint. Erre viszont valószínűleg nem lesz minden tulajdonosnak anyagi forrása, ezért az állam kellene fizesse a sterilizálás költségeit - csak így lenne előbb-utóbb rend, magyarázzák az állatvédők.

Akik kutyát szeretnének örökbe fogadni a menhelyről, azok a 0745-521-042-es telefonszámon kaphatnak bővebb tájékoztatást az adoptálással kapcsolatban.

Ebek a kutyamenhelyen

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: